neděle 8. ledna 2017

Čáp bílý a jeho lednová domácnost

    Je pátek ráno, díky Třem králům volno a venku -15 st.C, nesnídám své oblíbené sušenky, neboť jsem je večer zapomněl dole v autě a pomalu se balím na cestu kousek za Prahu. Fotobatoh už mám sbalený od neděle, teď už jen nezapomenout baterku v nabíječce a kartu ve čtečce, dooblíct, dopít skoro studenou kávu a vyrazit :-)...

   Ještě polozamrzlým autem objíždím blok domů v bavorském Hahnbachu, kde přes týden bydlím a mířím k jedné z překrásně udržovaných městských bran, jejíž věž zdobí letité čapí hnízdo. Jaké je moje překvapení, když na hnízdě v tom třeskutém mrazu objevuji celý hnízdní pár čápů bílých, který už několik zim tráví v okolí svého hnízda a potravu sbírá na blízkých loukách a polích.

 
Parkuji auto nedaleko hasičské zbrojnice a jen ve svetru a fotoaparátem v ruce mířím blíže ke hnízdu. Vedle mne staví ještě zachumlaná paní v mercedesu  a zvěčňuje si hannbachovskou ptačí atrakci na mobilní telefon. Zima je teda neskutečná, v hledáčku vidím, jak má čáp blíže ke mně zobák schovaný v peří a kouká mu ven jen špičička :-)


   Na levé noze objevuji odečítací kroužek, snažím se ostřit přímo na něj, ale stabilizátor na objektivu má co dělat s mým třesem díky mrazu :-) Teplá bunda zůstala samozřejmě v teple rozmrzajícího auta :-) Pokusím se zjistit, kdy a kde tomuhle čapímu otužilci tuhle ozdobu dali a budu vás o tom samozřejmě informovat.


   V Německu nejsou hahnbachovští čápi jedinými, kteří přes zimní období neodletěli do svých zimovišť třeba v rovníkové Africe, ale z "bavor" se nechce např. čapímu páru u Erlangenu, Norimberka, Feuchtwangenu či Aurachu, na Moravě se třeba zdržuje jeden čáp s bílými volavkami na Nesytu. 
   Otázkou zůstává, co vede tyhle ptačí krasavce k tomu, že vyměnili africké sluníčko za evropské mrazy. Že by se začali bát o nedostatek bytů a tak si ty jejich začali hlídat po celý rok nebo se rozhodli vrány připravit o kurýrní službu donášení miminek? ;-) Ať je to tak či onak, mějte se i v tomhle mrazivém počasí krásně, berte to s nadhledem a až vám venku bude zima, vzpomeňte si třeba na čápy v Hahnbachu ;-)

2 komentáře:

  1. Je mi jich líto.. Ovšem cesta do Afriky je strašně dlouhá.. To je v tisících kilometrů..

    OdpovědětVymazat
  2. Zdenku, ale oni to po cela desetileti davali uplne normalne a vestina se tak chova dodnes, nevim, co tyhle nuti zustat...

    OdpovědětVymazat