neděle 12. května 2019

Krutihlav obecný a jeho nový domov

   Stráně pod Hazimburkem jsou z jedné strany porostlé starými meruňkami, ideální místo pro nenápadně zbarveného a velmi často pozornosti unikajícího opeřence krutihlava obecného.
   

   Jako dárek dostáváme od kamaráda Richarda dvě hotové budky
pro krutihlavy a rozhodujeme se s Maruškou, kam je bude nejlépe pověsit. Volba padá na starý meruňkový sad na jižním svahu pod hradem.
   Je neděle odpoledne a my přijíždíme pomalu k sadu.


 Z nahrávek ptačích hlasů vybíráme krutihlava a již se jeho charakteristický hlas nese sluncem ozářenou krajinou kolem nás. Netrvá to ani dvě minuty a už slyšíme opravdového krutihlava! Jsou tady! Máme z toho pochopitelně velikou radost a už už se s dalekohledem rozhlížíme, kam asi jednu ze dvou budek pověsit. 
   

      Beru budku na rameno, Maruška foťák a pomalu se dáváme napříč sadem. Zkoušíme s přestávkami kruhlavy vyprovokovat nahrávkou a vždy reagují, v jednu chvíli dokonce i tři najednou! 


     Marušce se daří moc pěkné dokumentační foto krutihlava a s konečnou platností padla volba na jeden moc hezký starší strom, kam budku pověsíme.


   Máme z ní radost, téměř dokonale splývá s kmenem meruňky! Nedaleko ní se neustále ozývá jeden z krutihlavů, tak třeba budeme mít štěstí a tenhle velmi zajímavý ptáček nový domov...


   Usedám v tom jarním, pomalu se blížícím podvečeru pod jednu z meruněk, Maruška ještě dofocuje nějaké fotky k tomuhle článku a společně posloucháme ten úžasný ptačí koncert všude kolem. Ozývají se pěnice, mlynaříci, žluny zelené, letošní první kukačka (!) a zase krutihlav. Jako by za námi volal ,, dík, dík, dík,, 🙂...
   Nemáš za co kamaráde a ať se ti tu pod hradem dobře bydlí.
   Tak jako nám...

Žádné komentáře:

Okomentovat