úterý 19. května 2015

Kulík říční-život mezi oblázky

   Nedávno jsem se byl podívat na jednom polovypuštěném rybníce na Domažlicku. Byla neděle ráno a bylo bohaté na setkání.

    Nejdříve jsem potkal svého dávného kamaráda z let učňovských- Mirka Žižku, skvělého ornitologa. Dlouho jsme se neviděli a tak bylo opravdu o čem povídat...
    Společnost nám dělalo pár labutí velkých, ze smíšeného lesa se ozýval první letošní samec žluvy hajní, na polovypuštěném dně rybníka pobíhal pisík obecný a několik vodoušů bahenních. Konipas luční se usadil na vrcholek stvolu řepky a dva skřivani polní si na obloze vrzli dueto :-).
   Mirek musel asi po hodině za pracovními povinnostmi a já na břehu osaměl. Dalekohledem jsem prohlížel kdejaký kout a našel pár kulíků říčních, jak si to vesele cupitá mezi oblázky. Co chvíli něco sezobli na hraně mezi vodou a kamínky. Někde tady mezi oblázky drobného kamení zřejmě budou mít hnízdo....
   Přikryt "maskovačkou" jsem dál s dalekohledem pozoroval nejbližší okolí. Jeden z kulíků se na mne přišel zvědavě podívat a dal mi šanci na pár fotek.

    Netrvalo to dlouho a kulíččí pár mne odměnil za moji trpělivost a ukázal mi i svůj největší poklad, snůšku tří vajíček, úžasně maskovaných a ukrytých v hnízdním důlku mezi kamínky.

   Na hladinu usedl pár kopřivek obecných, doprovázen několika samci poláků chocholaček a z křovinky za mnou spustil svůj zpěv střízlík obecný. Opravdu ráno, jak má být... ;-)


  

Žádné komentáře:

Okomentovat