sobota 18. července 2015

Krnap, pozorování ptáků aneb dobrá rada nad zlato

   Toužíte se vydat za opeřenými přáteli do našich překrásných Krkonoš a nikoho tady neznáte? Rádi by jste znali nějaké podrobnosti ještě dříve než třeba ve "Špindlu" vystoupíte z autobusu? Hledáte vhodné lokality a ptačí druhy, které se zde vyskytují?
 ilustrační foto: veberphoto.com
   Není přece nic snažšího, než se

 obrátit na oficiální email Správy Krkonošského národního parku info@krnap.cz a očekávat, že odpoví oborník na slovo vzatý". Maximálně, když něco nebude vědět, přepošle "mejlík" někomu povolanějšímu, třeba zoologovi ;-). Toliko logická úvaha. Email byl tedy odeslán na oficiální email Správy Krkonošského národního parku.
   Kdybych dopis, který napsala jedna česká fotografka přírody zmíněnému tiskovému mluvčímu a zároveň i jeho odpověď, nečetl na vlastní oči, nikdy bych nevěřil, že je něco takového možné a že se takhle zachová člověk, který má na tabulce u dveří pod svým jménem napsáno "pracovník pro styk s veřejností, tiskový mluvčí" a který za to bere notabene mzdu, plat nebo výplatu, jak chcete.
  Pro potvrzení výše napsaného s laskavým souhlasem autorky dopisu přikládám doslovný text obou aktérů.
Ona:
"Dobrý den.
Prosím o radu, kde najdu podrobnější informace. 
Hledám na webu info o avifauně Krnapu, bird list zde žijících druhů, bližší lokality výskytu...
Díky moc za informace, chystám se do Krkonoš a ráda bych se s krkonošských ptactvem blíž seznámila."
On:
"Dobrý den, na webu asi nic moc. Možná cso.cz. Existuje Atlas hnízdního rozšíření, který je v tištěné podobě a jistě jej budou mít ve velkých knihovnách.

Pěkný den
Radek Drahný, tiskový mluvčí, vedoucí oddělení styku s veřejností
Správa Krkonošského národního parku."
   Tolik naprosto úžasně fundovaná odpověď člověka, který v roce 2013 získal ocenění v celostátní soutěži této nesmírně zajímavé profese... Konsternovaně jsem koukal na obrazovku monitoru před sebou.
   Připomnělo mi to jeden úžasný vtip, kdy vnučka z Prahy přijede na návštěvu za dědečkem na vesnici a povídá mu: "Dědečku, babička říkala, že jsi prý straaašně sprostý a nemáš vůbec žádnou slovní zásobu." Dědeček na to: "Ale hovno..." :-) Toliko vtip, ale když se tak nad tím člověk zamyslí, je to spíše k pláči... :-(
ilustrační foto: veberphoto.com
   Pane tiskový mluvčí, dovolím si k Vám jednu radu -kupodivu zcela zdarma- až zase někdo bude potřebovat radu, kam za ptáky v těch překrásných horách, co máte v práci za barákem, odkažte ho třeba na Ladislava Jassa , který je na ptáky Krkonoš velmi uznávaným odborníkem.
   
   A vy, milí návštěvníci Krakonošova království, nevěšte hlavu, třeba až se budete ptát vy, odpoví vám už někdo, koho tahle úžasná práce s lidmi bude doopravdy bavit a dostane se vám zcela vyčerpávající odpovědi a dobrých rad. 
Ze srdce bych vám to přál...
Jan Veber
www.veberphoto.com

2 komentáře:

  1. Moc tomu Honzo nevěřím, myslím si, že ten naprosto nekompetentní pán tam za naše peníze bude sedět dál.

    OdpovědětVymazat