neděle 3. ledna 2016

Jak na Nový rok...

  ...znáte to jistě velmi známé pořekadlo a tak spousta lidí na Nový rok nekouří a nepije (mnohdy ještě ani nemůže :-) ) a spousta lidí zase naopak vyráží na kole (letos to šlo), do bazénu plavat a za spoustou jiných Bohulibých aktivit, včetně fotografování a pozorování ptáků.
   Původně jsme měli namířeno na jih Moravy, podívat se na rozlet hus na Nových mlýnech a pak pokračovat za klenotem naší zimující ptačí říše-zedníčkem skalním.
   Osud tomu chtěl, že jsme nakonec s manželkou otočili auto směr severozápad a zamířili na "domácí" lokality v okolí bydliště. V plánu máme postupně dojet až na hráz přehrady Jesenice u Chebu.

 Jeden z polovypuštěných rybníků nedaleko Plané...

   Hned za Domažlicemi nám radost dělá první letošní druh-káně lesní :-). Je jich na polích podél cesty opravdu hodně a doprovázejí nás celý den. Na křižovatce u Újezda sedí na stromě krasavec ťuhýk šedý, ale je zataženo, na dobrou fotku by to nebylo. Za Horšovským Týnem směrem na Tachov na chvíli zastavujeme a vidíme krásného samečka hýla obecného. Na poli u dalšího z vypuštěných rybníků sedí několik volavek bílých a volavek popelavých
 
 Na hrázi Jesenice...

  Pomalu dojíždíme na Jesenici. Na vodní hladině je téměř prázdno, ikdyž zdání klame. Nacházíme těsně u břehu pár lysek černých, pěkné hejno divokých kachen, několik kormoránů velkých a dvě potápky roháče. Kdesi v dáli na otevřené hladině křičí skupinka "velkých" racků a z pobřežnícho porostu na sebe hulákají straky obecné. Jinak je zde nostalgické smutno...

 Pohled z hráze na zátoku jesenické přehrady

  Láká nás otevřená restaurace alespoň na horký čaj. Nakonec zvítězil voňavý guláš :-) a černý čaj. Odpočatí se dáváme pomalu na zpáteční cestu. V klidu auta sčítáme první letošní pozorování a končíme na čísle 22 pozorovaných druhů. 
  Při příjezdu domů se ještě jen tak okem i objektivem díváme k Čerchovu, byl to prima den, ikdyž počasí zrovna nepřálo.
 
Čerchov v červáncích a valející se mlze

Žádné komentáře:

Okomentovat