neděle 28. února 2016

Ptačí odpoledne na Tachovsku

 
   Je sobota odpoledne a my vyrážíme na chvíli ven. Naše cesta míří na Tachovsko, které vždycky slibuje nějaké zajímavé ptačí překvapení.  Tím prvním je káně lesní, které si nás, sedící na dřevěném sloupku u silnice, všimlo teprve, až cvakla spoušť fotoaparátu vystrčeného z okýnka auta :-)
   Jedeme dál a do terénního zápisníku přibývají další druhy, čejka chocholatá, špaček obecný, ťuhýk šedý, holub hřivnáč, poštolka obecná. 


   Za jednou z vesniček dojíždíme u silnice stojící auto, u kterého stojí dva človíčci s dalekohledy. Poznáváme v nich Pavlu a Mirka Žižkových, jsou tak jako my také "na lovu zážitků". Sdělujeme si s přáteli viděné novinky a pozorujeme při tom několik hus velkých dosedajících na kukuřičné strniště kus od cesty a pár jeřábů popelavých, který právě překřížil nebe nad silnicí kousek před námi.
   Společně projíždíme a prohlížíme rybníky a louky v okolí, toužíme vidět kulíky zlaté, které už v okolí před námi viděli šťastnější pozorovatelé. Jen na ně nemáme štěstí, zato však vidíme mladého orla mořského, který nám udělal velkou radost. Na další louce drozdi kvíčaly. Vracíme se k rozsáhlé louce mezi rybníky. Když jsme sem přijížděli, viděl jsem tam z auta spoustu čejek, kulíci zlatí by mohli být spolu s nimi. Pečlivě "Bressrem" i starým "rusem" propátráváme louku kousek po kousku, ale marně. Zato letos poprvé vidím dva luňáky červené.
   Míříme k jednomu z rybníků, který už pohledem na hladinu slibuje pěknou podívanou, kterou začíná svým průletem jeden dospělý "mořák". Morčáci velcí, hoholi severní, kachny divoké, labutě velké, strakapoud velký, sýkory koňadry, krásná společnost na hladině a v keřích v okolí  rybníka.
   Na louce u rybníka ještě chvíli povídáme, dopisuji 28. mý dnešní druh a zároveň se shodujeme, že společný výlet na jih Moravy, který jsme společně s Mirkem absolvovali kdysi za učňovských let, musíme opravdu co nejdříve zopakovat! ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat