sobota 7. října 2023

Víte co je ybubu-gbubk?

    Nenene, žádné,,abraka dabra,, ani jiné zaručeně účinné zaklínadlo, ale barevné značení jeřába popelavého, kterého jsem poprvé viděl 26. března 2015 nedaleko Günzer see na samém severu Německa poblíž známého města Stralsund.

   Veškerá data včetně dokumentární fotografie, dokládající mé pozorování, jsem vložil do databáze Icora a od toho okamžiku se tenhle barevně označený jeřábí krasavec stal, alespoň tedy pro mne určitě takovou malou legendou, protože pravidelně při  jeho dalším pozorování kdekoliv a kýmkoliv, dostávám od ,,Icory,, zprávu na můj email.



   Ale pojdme malinko do historie. Tohoto jeřába označil barevnou kombinací kroužků jako dosud nevzletné mládě 15. června 2014 německý ornitolog F. Niemeyer v Campenu nedaleko Sulingenu.


    Od té doby byl pozorován na různých místech Německa, převážně se však zdržuje na severu země a to během celého roku, tráví zde i zimní měsíce a podle nejnovějších zpráv je ve skvělé kondici 👍.

   Dnes nám opět přišlo hlášení o jeho momentálním výskytu.  5. října 2023 v 10:10 byl pozorován jako druhý dospělý pták z páru ve společnosti dvou mladých!  A věřte nebo nevěřte-opět tím samým člověkem,  panem F. Neimeyerem. 

   Tohle jeho pozorování se stalo jakýmsi malým jubileem, protože v jeho registrační kartě se právě v tento den jednalo o 333 - tí záznam! 

   Je právě čas a období tahu těchto úžasných ptáků a setkat se s barevně označeným jeřábím jedincem není nic neobvyklého. Pokuste se pečlivě načíst jeho barevnou kombinaci na obou nohou a zaznamenejte si veškerá důležitá data, týkající se vašeho pozorování,  nejlépe je doplnit ještě o dokumentující fotografie.  Své pozorování můžete poslat přímo na adresu ,,Icory,, nebo na můj email a my už za vás data do databáze zaneseme, samozřejmě s vaším jménem!

  A co ze je to ybubu-gbubk? Žlutá, modrá, modrá  na levé noze a zelená, modrá, černá na pravé noze, čteno od shora dolů. 😊

Malinko podrobněji jsem již na webíku o značení jeřábů barevnými kroužky napsal tady

   Tak hodně štěstí a přeji vám všem spoustu krásných zážitků v naší krásné podzimní přírodě! 

Váš Honza Veber

   Ps: pokud by jste měl někdo zájem, mohu mu na email poslat jako pdf soubor přehled jeho dosavadních pozorování... Tak dejte vědět...

   

1 komentář:

  1. Ahoj, to je ten chlapík z toho Volkswagenu? Proč se předělují barvy samohláskami? :-)

    OdpovědětVymazat