sobota 23. prosince 2023

"Velký rok" 2023 na naší zahradě...

 ...aneb "GBY" na naší zahradě a kolem domu, máme-li být úplně přesní.


   K sepsání tohoto nového článečku na webíku nás s Maruškou inspiroval Tomáš Grim v jednom ze svých početných příspěvků na sociálních sítích a docela nás tím nadchl. 

   Využíváme tedy předvánočního času

a pokusíme se ten náš skrovný seznam nějak uspořádat, nebude to žádná vědecká práce, ale zvědavost vítězí a hurá tedy k nám na zahradu.

   Myslím si, že nebude na škodu Vám všem ten náš malý kousek zahrady alespoň malinko představit.

Zahrada i dům se nachází na samém konci malé vesničky Klapý na úpatí překrásného Českého středohoří, pod domem je situována směrem na západ, malá předzahrádka před domem naopak na východ. Celá zahrada měří na délku 180 metrů a na šířku 25 metrů.  Je rozdělena na několik částí. 

   První je stará (cca 30let) ovocná část složená z několika odrůd jabloní, hrůšní a švestek, samý roh a okraj této části směrem k domu doplňuje skupinka šesti dnes již vzrostlých smrků ztepilých. Na severní straně tvoří přirozenou bariéru proti větru skupinka jilmů, donedávna se starým stromem meruňky, ze kterého jsme ponechali již jen torzo kmene na pozdější využití jako sloup krmítka pro ptáky.

   Druhou část tvoří navazující keřovito-travní porost, doplněný o dva vyvýšené záhony a na každé straně ohraničen keřem lísky, na pravé severní straně lemován jedenácti mladými javory kleny, na protilehlé, jižní straně pak mladými habry. Tuto část doplňuje neuspořádaná hromada nařezaných větví z různých prořezávek ovocných stromů, jako vhodný úkryt pro různé druhy živočichů.

   Třetí, nejmladší, je nově vytvořená čast v roce 2019, ve které se nachází apidomek a na velké ploše ve dvou řadách jako alej lípy, každá z řad zakončena jedním javorem klenem. Třetí řadu tvoří směs různých ovocných stromů. Z dřevin doplňují zahradu z Chodska dovezený dub zimní, Ginko biloba, jeden platan, jeden jedlý kaštan a bříza bělokorá. Z keřů potom pámelník bílý a různé druhy hlavně včelomilných rostlin a keřů.

   Nejbližší okolí zahrady tvoří záhumenky obyvatel okolních domů, ze severu je jedna část v blízké vzdálenosti polní cesty, již lemují keře šípků a plané jabloně. Ve vzdálenosti cca 500 metrů je rozsáhlá rákosina, z jedné strany kryta vzrostlým stromovým porostem, ve vzdálenosti cca jednoho kilometru pak rybník, lemovaný ze všech stran porostem různých druhů listnatých stromů. Z rybníka vytéká malý potok, který vede dále do obce.

Letecký pohled na naši zahradu z dílny mapy.cz

   Pro ptáky a včely je v zahradě připraveno několik keramických pítek z Maruščiny keramické dílničky, pro ptáky dále šest ptačích budek pro drobné pěvce, dvě hnízdní podložky, a jedna budka pro poštolky, umístěná ve štítu k zahradě přilehlé garáže.

   Jak nazvat metodiku? Zcela nepravidelná pozorování jak vizuální tak i akustická při pobytu na zahradě a při práci ve včelách a pohybu kolem domu. Do seznamu jsme zahrnuli ptáky pohybující se přímo na pozemku zahrady či domu a také ptáky, kteří přelétali nad zahradou. Jako doplněk by to mohli být ptáci viděni či slyšeni v těsné blízkosti zahrady a nad ní přeletující.

   A nyní již pojďme na samotné druhy ptáků.

Jako první skupinu bychom rádi představili ty druhy ptáků, kteří u nás na zahradě nebo domě hnízdí.

Vrabec domácí

Vlaštovka obecná

Rehek domácí

Špaček obecný

Konopka obecná

Stehlík obecný

Hrdlička zahradní

Holub hřivnáč

Konipas bílý

Straka obecná

Sýkora modřinka

Sýkora koňadra

Pěnice pokřovní

Kos černý

   Druhou skupinu tvoří ptáci, které jsme na zahradě "pouze"zastihli

Poštolka obecná

Bažant obecný

Koroptev polní

Králíček obecný

Zvonek zelený

Strakapoud velký

Žluna zelená

Sojka obecná

Jiřička obecná

Krutihlav obecný

Hrdlička divoká

Káně lesní

Kalous ušatý

Bramborníček černohlavý

Budníček menší

Střízlík obecný

Strnad obecný

Strnad luční

Drozd zpěvný

Drozd kvíčala

Ťuhýk obecný

Krahujec obecný 

   Třetí skupinu tvoří přeletující ptáci nad zahradou

Luňák červený

Labuť velká

Moták pochop

Racek chechtavý

Racek subs.

Vrána šedá

Vrána černá

Kavka obecná

Krkavec velký

Jeřáb popelavý

Kachna divoká

Morčák velký

Kukačka obecná

Kormorán velký

Husa velká

Rorýs obecný

Volavka popelavá

Volavka bílá

Jestřáb lesní

   Tak jestli jsme to dobře s tím vánočním punčem ve sklínkách spočítali, vychází to na 54 druhů ptáků. Je to málo? Je to hodně? Pokud bychom ještě připočítali druhy, které jsme viděli a nebo slyšeli v blízkosti zahrady (křepelka polní, ledňáček říční, slavík obecný, strnad rákosní, žluva hajní), vyšlo by to na 59 druhů. A teď-počítat nebo nepočítat?  Jak to vidíte Vy? Nebo jakou metodiku by jste použili či doplnili? Napište nám to do komentářů buď pod článkem nebo pod odkazy na FB ;-)

   Krásný čas vánoční vám všem a úspěšný start do nového roku 2024!

Honza a Maruška


1 komentář:

  1. To je uzasne ! Urcite na konci roku si spocitam kolik ptacku jsem videla okolo meho domu na zahrade a na pravidelne 3 km obchuzce jestli je 50 druhu malo nebo hodne sama nevim, ale rozhodne pro normalniho cloveka je to vic nez krasne ;)

    OdpovědětVymazat